Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Има голям недостиг на лекарства, специфични за педиатрията
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

У нас и в Европа има голям недостиг на на лекарствени продукти, които са специфични за педиатрията. Това каза във Варна проф. Милен Димитров от Фармацевтичен факултет на МУ-София и председател на Българската асоциация за възрастовоспецифични лекарствени форми. Той участва в Първата международна педиатрична научно-практическа конференция „Заедно за децата на България“, която се провежда днес и утре във Варна, предаде репортер на Moreto.net.

Основна цел на събитието се явява запознаването на медицинските специалисти и широката публика с възможностите на персонализирания подход в педиатрията.

„Детето не може да се разглежда като умален възрастен организъм. Това е основният проблем. Детето е различно в различните възрасти, то расте непрекъснато и се променя. От тази гледна точка е много трудно да се създаде точно един лекарствен продукт, който да може да покрива всички тези възрасти. Това е големият проблем, защото това е много скъпо и когато една фармацевтична фирма започне да разработва такъв продукт тя трябва да инвестира милиарди. Ако тя може да го приложи във възрастта само от 1 до 2 години, това е една много тясна група, за която няма особен интерес да го прави. Преодоляването на проблема на европейско ниво в голяма степен ще допринесе за решаването на този въпрос.“, категоричен е специалистът.

Той припомни, че в миналото е съществувала така наречената екстемпорална рецептура, т.е. в самите аптеки се приготвят конкретни персонални състави, които са за определения болен. Приготвят се най-различни течни и твърди форми.

„Това беше една много добра практика, защото даваше възможност на педиатрите да се съобразят с конкретните нужди на болното дете. Сега това е сведено в България под 1%. Това, което се опитваме да направим, е да дадем възможност да се възстанови тази връзка. За нас е много важно понятието информираност. Хората не са информирани. Искаме да информираме и родителите. Затова участват и неправителствени организации, за да могат родителите да разберат, че има едно по-добро лечение за техните деца.“, коментира проф. Димитров.

Идеята е да се възстанови връзката, така че родителите да получат информацията, че има такава персонализирана терапия, педиатрите да започнат да я изписват, а фармацевтите да започнат да я приготвят.

„За съжаление широко разпространено е не само в България лекарствата за възрастни да се прилагат за деца като се делят на различни части. Това достига до над 50% не само у нас и е много голям проблем. Затова ЕК обръща толкова голямо внимание и затова съществуват тези работни групи регламенти. Целта е да се стимулира специфичните лекарствени продукти за деца да бъдат приготвяни и да започне тяхното навлизане не само в Европа, а и в България.“, каза още проф. Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *