Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Часът на Земята се готви да счупи нов рекорд по популярност
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

часът на земята

Точно две седмици остават до най-мащабната международна инициатива с природозащитна кауза – Часът на Земята на WWF. По традиция тя се провежда в последната събота на март между 20:30 и 21:30 ч. Тази година Часът на Земята се пада на 30 март, а неговото тематично мото е: Свържи се с природата. В този Час милиони хора по целия свят символично изключват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

Часът на Земята се заражда в Сидни през 2007 г. и бързо се превръща в най-масовото световно движение с фокус върху природата. Още на следващата година инициативата е подета от 35 държави, а днес тя вдъхновява хора, общности, бизнеси и организации в десетки страни и територии по Земното кълбо да се включат активно в борбата с климатичните промени. Именно това е основната цел на Часа – да информира за глобалните рискове, причинени от климатичните промени и загубата на биоразнообразие и да покаже защо природата има значение. Движението признава ролята на всеки един от нас в борбата с належащите екологични предизвикателства и използва колективната сила на милионите си поддръжници за да изпрати послание за грижа за природата.

Тази година се очаква Часът на Земята да счупи поредния рекорд. Милиони хора от 188 държави ще се съберат, за да насочат общественото внимание към все по-назряващите екологични проблеми. Кения например има за цел да засади 1 милиард дървета до 2030 г., за да възстанови горската покривка. В Малайзия хората ще отправят петиции да поставят опазването на тигрите в националния дневен ред. Индонезия ще опита да се свърже с 5 милиона млади хора и да ги насърчи да започнат „по-зелен” начин на живот. Еквадор настоява за закон без пластмаса в столицата Кито, а Финландия ще предизвика една четвърт от населението на страната да започне по-благоприятна за планетата диета.

„Природата е съществена част за всекидневния живот на всички нас. На нея дължим нашето икономическо благоденствие и развитие, нашето здраве, нашето благосъстояние, нашето оцеляване. Но въпреки това ние бутаме планетата до лимита ѝ, поставяйки природата под сериозна заплаха,” каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International. „Времето за действие е сега. А Часът на Земята е невероятна възможност за това. Нуждаем се от Нова сделка за природата и хората.”

Последните проучвания на WWF в десет от най-богатите на биоразнообразие страни по света показаха, че едва 40% от хората свързват ползите от природата с жизнени потребности като храна, вода и чист въздух. Всъщност природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост, сочи докладът на WWF „Жива планета”. В стремеж да изпрати послание за започване на глобален разговор за общи действия за климата, океаните и устойчивия бизнес, Часът на Земята си партнира с Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. Така се ражда и платформата connect2earth.org, предназначена да споделя идеи и инструменти, вдъхновяващи за активна промяна към устойчиво бъдеще за всички нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *