Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Стрелецът от Нова Зеландия е посещавал български исторически градове
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

2D1599A2-5DCB-4039-A05B-D151B058CC27

Вдъхновявал се от историята ни

Атентаторът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг, след като премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща на службите за сигурност във връзка с нападението в Крайстчърч, Нова Зеландия, при което в две джамии загинаха 49 души. Повод за срещата беше това, че на пълнителите за автоматичната пушка на терориста имаше написани надписи на български език.

Нападателят дошъл в България през 2018 година. Пътувал с рейс.

Той е обиколил няколко български града – Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Банско, Бачково, Габрово, София, Перник.

За периода от 28 до 30 декември 2016 г. е установено негово пътуване до Република Сърбия. То е осъществено през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България, заяви Цацаров.

“Установеното преминаване на нападателя през България е от 9 до 15 ноември 2018 година. На 9 ноември 2018 година той пристига в България с полет от Дубай. Пристигайки на летище “София” на 10 ноември 2018 година, той наема автомобил и с него извършва пътуване около исторически места в България, като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник”, допълни главният прокурор. Терористът бил и на Шипка.

На 15 ноември 2018 година с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ. Установеното е, че наема автомобил от румънска територия и се предвижда до Унгария.

Събрани са данни за неговото пребиваване относно използвани кредитни карти, СИМ карти, за да се изясни пълния маршрут на лицето.

Няма данни лицето да е упражнило терористична дейности на територията на страната ни.

“Няма данни за евентуална терористична дейност или връзка на лицето на наша територия”, увери Цацаров и допълни, че посещенията на нападателя в Балканския полуостров са свързани най-вече с разглеждане на историческите места и изучаване на историята на балканските страни в битки между християнски и османски армии.

Продължава изясняването на маршрути, контакти и места, в които нападателят е отсядал, посочи главният прокурор.

Той допълни, че има за цел да се осъществи национален обмен с разследването по същество, целите на неговото пребиваване и неговите контакти на територията на България. Нападателят е оставал да преспива предимно в къщи за гости, а не в големи хотели.

Контролните органи искат да установят дали има някоя друга версия за пребиваването на нападателя в България, освен изучаването на историята на балканските народи.

Предстои работа и разследване по отношение на на това къде е бил и къде е преспивал. “Трябва да установим дали нападателят е има контакти с български граждани и на лица, които са го съпровождали”, посочи силовият министър Младен Маринов.

Направена е връзка с всички партньорски служби от Балканските страни, Европа и САЩ. Предстои да се получи допълнителна информация по отношение на нападението. Няма данни за неговия престой, освен това, което е записано в документите – туризъм, категоричен е Маринов.

За кратко време изяснихме много факти и обстоятелства за пребиваването му в България, похвали се вътрешният министър и допълни, че се очаква информация от Нова Зеландия.

Към настоящия момент няма новопостъпили данни, които да променят нововъведените мерки за сигурност.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заяви, че България не иска по никакъв начин този терористичен акт да бъде свързван с историята ни.

“По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии. Така трябва да бъдем пример за етническа толерантност и да продължаваме да бъдем всички народи по света”, заяви вицепремиерът.

Захариева е категорична, че след направените констатации от получения сигнал и заседанието на щаба по контратерозизъм е констатирано, че австралийският гражданин Брентън Тарант е посетил България само като турист.

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Припомняме, 49 души бяха убити при стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. 41 души са убити в джамията Deans Avenue и седем в джамията Linwood. Един човек е починал в болница. 48 души са хоспитализирани с огнестрелни рани, включително деца. Някои са в критично състояние.

28-годишният австралиец Брентън Тарант предава на живо нападението в едната джамия. Той публикува множество снимки с оръжия и пълнители и линк към манифест за действията си преди клането. Полицията на Нова Зеландия призова хората да не споделят “изключително тъжните кадри”, свързани с нападението.

На някои от кадрите се вижда, че на пълнители за автоматичното си оръжие стрелецът е написал надписи на български и сръбски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *