• Варна
  1°
  разкъсана облачност
  Влажност: 78%
  Вятър: 2m/s SSE
  Наркотиците в Европа: Първенци в класацията… германците
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  екстази

  Къде в Европа употребяват най-много наркотици? Отговор на този въпрос търси група учени, които се заемат да изследват отпадни води от 73 града в Европа в най-голямото подобно изследване. Оказва се, че германският град Ерфурт “води” в изследването. Според отпадните води на града именно там се използват най-много метамфетамини, сравнено с останалите градове, пише английското издание на DW, цитирано от dnes.bg.

  Учените са търсели следи от четири вида наркотици – амфетамини, кокаин, екстази и метамфетамини. Проби от водата били взимани дневно и така учените успели да изчислят колко и каква дрога е била най-често употребявана от жителите на градовете в период от седмица. В лабораториите са търсени метаболити – вещества, които остават в човешката урина, след като наркотикът бъде разграден от тялото.

  Изследователите са установили, че на всеки 1000 жители на Ерфурт се падат 211,3 мг метамфетамини. Кемниц, който също е в Източна Германия, е втори в списъка, със 196,2 мг за 1000 човека. Европейският център за мониторинг на наркотиците и пристрастяванията отбелязва, че употребата на метамфетамини във всичките градове, спада.

  “Традиционно употребата на метамфетамини е по-скоро ниска и е концентрирана в Чехия и Словакия”, отбелязват от европейската агенция. Сега обаче наркотикът е все по-често употребяван и в Източна Германия и Северна Европа, особено във Финландия.

  Германия води и в класацията по употребата на Амфетамини. Саарбюкен води с 407,4 мг за 1000 души. На второ място е… Рейкявик. В столицата на Исландия обаче средната употреба е далеч по-ниска. Берлин също намира място сред първенците по употреба на наркотици. Осло, Антверпен и Лахти също са сред “нарко столиците”.

  Богатите западни страни традиционно са с най-високата употреба на кокаин. Наркотикът обаче не е толкова популярен в Източна Европа. Всъщност, учените установяват, че употребата на кокаин отчита ръст, а не спад, както при останалите наркотици. Според тях достъпът до него става все по-лесен.

  Последният наркотик, за чиято употреба учените са събирали данни, е екстази. От десетките градове, попаднали в проучването, холандските Амстердам и Утрехт водят с най-висока употреба. Без изненада, учените посочват, че употребата на кокаин и екстази скача рязко през почивните дни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *