Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Съдии разясняват на студенти от Икономическия за наказателното право
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Пресцентър ВОС
Снимка: Пресцентър ВОС

На колко съдебни инстанции подлежат на контрол наказателните дела, какво представлява съкратеното съдебно следствие, как се определят наказанията – това бяха част от въпросите, които бяха засегнати по време на срещите на наказателните съдии Стоян Попов и Асен Попов от Варненския окръжен съд със студенти от Икономическия университет в града.

Срещите са част от програмата на проекта „Младите и правосъдието“, по който работят съвместно Окръжният съд и катедра „Правни науки“. Целта е първокурсниците от всички специалности да бъдат подкрепени в  обучението си и да съберат информация за практическото приложение на правото. Срещите се провеждат предимно в часовете за лекции по „Основи на правото“ на студентите от първи курс.

Интерес сред бъдещите висшисти предизвикаха темите за неизбежната отбрана и последните промени в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Магистратите разясниха разликата между кражба и грабеж, както и какво представлява квалификацията за извършване на престъпление в условията на рецидив.

С конкретни казуси и случаи от своята практика магистратите успяха да представят пред младите хора тезата, че съдът винаги гарантира правото на справедлив процес и обясниха в детайли етапите при едно наказателно производство.

До края на март предстои още една среща с наказателен съдия Светла Даскалова, а през април са предвидени още 3 срещи със съдии, които ще запознаят студентите с вещното, търговското и облигационното право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *