• Varna
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s E
  Изпускали вода от Шабленското езеро в Черно море, за да предпазят сгради
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Шабленско езеро

  Езерни води от защитената местност „Шабленско езеро“ са били изпускани аварийно в Черно море през февруари т. г., съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна. До това се е стигнало след подаден през януари сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитената местност, при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им.

  След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на ЗМ „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийното изпускане на езерните води от местността в Черно море, обясняват от екоинспекцията.

  В присъствието на неин представител на 15 февруари с помощта на специализирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „Езерецко перило“ – участъкът с най-тясна ивица между морето и езерото, с цел опазване на дюнните природни местообитания. Изтичането на водите от езерото към морето е продължило девет дни.

  При периодичните проверки на „Шабленско езеро“, охраната на северните защитени територии при РИОСВ е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само.

  Вчера експерти от РИОСВ-Варна и представители на община Шабла са извършили отново проверка в защитената местност, при която е установено, че вече няма изтичане на води от защитената територия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *