• Varna
  -1°
  ясно небе
  Влажност: 92%
  Вятър: 2m/s NW
  Трудова борса в края на март в Юнашкия салон
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ©Dobrichutre.bg
  Снимка: ©Dobrichutre.bg

  Пролетна трудова борса ще се проведе в края на този месец във Варна. Събитието ще се проведе на 28 март в Юнашки салон, с начален час 10 часа. Тази година за участие са поканени работодатели от различни сектори на реалната икономика в града ни – туризъм, услуги, търговия, транспорт, аутсорсинг и др. Вратите са отворени за всички, които активно търсят работа, включително студенти и ученици, които желаят да работят през ваканцията.

  Стартира и обучението на първите групи безработни лица по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2019 г. Предвидено е в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация до средата на месец април да бъдат включени общо 443 безработни лица. Във Варна обучение ще преминат 363 безработни лица, в Долни чифлик 20 лица, а в Провадия – 60 лица.

  Курсовете, които ще се реализират са по професии предимно в сферата на туризма и дейности, свързани с облагородяването на паркове и градини. Най-много безработни лица ще бъдат включени в обучение за „камериер” – 93 лица, „работник в озеленяването” – 60 лица, „готвач” – 40 лица и „работник в заведения за хранене и развлечения” – 35 лица. Общо 55 безработни лица от областта ще преминат професионална квалификация за продавач-консултант, 52 ще бъдат обучени за шивач, 40 за оператор на компютър. В проектите е заложено в обучение да бъдат включени и по 20 лица за професиите „екскурзовод” и „заварчик” и по 14 лица за професиите „касиер” и „сервитьор – барман”.

  Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3-месечна субсидирана заетост.

  От 14 март т. г. българските работодатели могат да подават в бюрата по труда заявки за набиране на молдовски работници мигранти по Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между правителствата на Република България и Република Молдова. Фирми, извършващи посредническа дейност по наемане на работа, освен когато са работодатели, не могат да участват в погодбата.

  Тя ще се прилага за работници мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава: работници за първоначален период до една година и с възможност за последващо продължаване за общ срок до три години; сезонни работници за максималния период, съгласно законодателството на приемащата държава (за Република България максималният срок за наемане на сезонни работници е 9 месеца в рамките на календарна година).

  Условията на спогодбата ще се прилагат единствено за новонаети лица и не са приложими за вече работещи на територията на Република България.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *