Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Отхвърленият референдум за Морската градина пак в съда днес
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg / Архив
Снимка: © Varnautre.bg / Архив

Административният съд във Варна ще заседава отново днес делото, образувано по жалбата на Инициативния комитет срещу решението, с което бе отхвърлено предложението за местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна. Припомняме, че на 22.01.2018 г. Общински съвет – Варна отхвърли предложението за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна, подкрепено с над 33 000-та подписка от 2013 г.

На първото заседание по делото, на 07.02.2019 г., съставът на Административния съд съд задължи Инициативният комитет да уточни териториалния обхват на използваните във въпросите за референдума фрази„парк Морска градина“, „крайбрежна зона от ската до морския бряг“ и „крайбрежна зона на град Варна“, което е необходимо за преценката на тяхната законосъобразност. Целта на референдума е цялата тази територия да стане част от „историческото ядро“, за да може Морската градина да достига до морето и да бъде по-надеждно защитена от плътно застрояване, пишат в социалните медии от гражданския Инициативен комитет.

Съдебното заседание днес е насрочено за 15:00 ч.

Подписката стартира на 27.01.2013 г., заедно с произвеждането на националния референдум за развитието на ядрената енергетика, със следните въпроси:

1. Да достига ли паркът „Морска градина“ до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?

2. Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

2 коментара

  1. Леле мале

    Предполагам, че пак ще го отхвърлят след като въпросите в него са направо безумни. Безсмислено е да се връща постоянно този референдум в съда, след като първоначално си беше невалиден заради подписите и към момента е само губене на време.

  2. Кирил Добрев

    Някой хора няма да мирясат, докато не минат през всички инстанции и процедурни хватки. Уви, наближават избори и тепърва ще се сблъскваме със всякакви безумия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *