• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 7m/s SE
  Експедиция: С древноегипетски кораб реплика от Черно море до Средиземно
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  абора

  Международната морска експедиция ABORA IV стартира това лято. Неин организатор е д-р Доминик Гьорлитц от Германия, основател на Асоциацията за експериментална археология и изследвания в Германия.

  Основната цел на експедицията е да бъде проследен морският маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха. За реализацията й ще бъде построена съвременна реплика на древноегипетски кораб, с който ще бъде осъществено плаване с международен екипаж по маршрут Варна – Истанбул – Чанак кале (Троя) – Егейските острови – остров Крит.

  Д-р Доминик Гьорлитц лично ще посети Варна на 26 и 27 март, за да разкаже за резултатите от своите последни изследвания и подготовката на бъдещата, четвърта по ред, морска експедиция.

  Варненският археологически музей е официалният представител на България в международния екипаж. Фондация „Белославско стъкло” ще е основен партньор, отговарящ за техническите аспекти при реализацията на проекта „АБОРА” IV. Медицинският университет във Варна пък проявява интерес към медицинските аспекти на бъдещата международна експедиция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg