• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 60%
  Условна присъда за варненски пенсионер муле на ало измамници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ало измамници

  73-годишен пенсионер от Варна беше осъден на  1 година и 4 месеца лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок, за участие в телефонни измами. Съдът постанови в рамките на изпитателния срок той да търпи и пробационна мярка за период от 1 година – „включване в програма за обществено въздействие”. Делото бе разгледано в процедура на съкратеното съдебно следствие, с признаване на вината от подсъдимия  и редуциране с 1/3 на наложеното наказание.

  Подсъдимият действал в съучастие като помагач на неустановени лица, които по телефона го били убедили да работи за тях като прибира оставяни от  измамени хора парични средства на различни места във Варна и областта. По този начин възрастният мъж осигурявал за себе си по 10% от парите на пострадалите в схемите на ало измамниците. В конкретния случай деянието е осъществено на 5 септември 2017 г. във варненско село.

  Тогава неизвестно лице позвънило на домашния телефон на възрастна жена, като се представило за длъжностно лице от състава на МВР. Мнимият „полицай“ успял да я убеди да му предостави още мобилния си номер за непрекъсната връзка и да съдейства с всичките си наличните пари именно за залавяне на група ало-измамници.  В последвалия в продължение на повече от 1 час разговор по мобилния телефон, пострадалата била заблудена и мотивирана да остави край контейнер за смет близо до дома си торба с обща сума от 17 000 лева.

  С вземането на торбата с парите и пренасянето й до бензиностанция край Каспичан,  73-годишният пенсионер е подпомогнал неустановените извършители безпрепятствено да получат чуждите пари, без риск да бъдат забелязани и разкрити.  Подсъдимият е неосъждан към датата на инкриминираното деяние.

  Варненският районен съд уважи предявения по делото граждански иск и осъди 73-годишния подсъдим да заплати на пострадалата обезщетение в размер на 17 000 лева за претърпените в резултат на деянието имуществени вреди. В негова тежест са още държавната такса и разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg