Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Красимир Вълчев

Приемът в университетите ще бъде намален, съобщи днес образователният министър Красимир Вълчев. Във ВУЗ-овете през 2019 г. ще бъдат приети около 54 000 студенти. В тази бройка, освен бакалаври, влизат и магистри и докторанти. В сравнение с 2018 г. местата ще бъдат с 1700 по-малко, съобщава Bulgaria ON AIR.

В 16 професионални направления тази година няма да има прием. Това засяга Аграрния университет в Пловдив, Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Лесотехническия в София, Медицинския университет в Плевен, Русенския университет “Ангел Кънчев”, Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, университета по хранителни технологии в Пловдив, Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново.

От МОН заявиха, че мярката се налага заради разминаване между броя на нужните специалисти и приетите студенти. “Обществената загуба ще бъде много по-голяма, ако не осигурим специалисти. Броят на завършващите ученици е един и същ, ние не можем да го променим. Трябва да направим така, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални направления”, каза образователният министър.

За първи път през следващата година учениците в X клас ще полагат изпит за завършване на първи гимназиален етап. Удостоверението за него ще включва оценките от 8 клас до 10 клас. Абитуриентите през 2021 г. ще получат първите дипломи за средно образование по новата система на обучение – в тях ще бъдат вписани оценките от 11 клас и 12 клас.

“Това ще се отнася за всички гимназии, независимо дали са профилирани или професионални. В дипломата на учениците за 12 клас ще са оценките по български език, математика, физическо възпитание, гражданско образование и по чужд език. В професионалните гимназии чуждият език обаче ще бъде по професията”, съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя каза, че вчера се е състояла среща със Съвета на ректорите и е станало ясно, че при кандидатстването на учениците в университет могат да бъдат използвани и оценките от първия гимназиален етап, вписани в удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *