Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Планират реставрация и консервация на сградата на Аквариума
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Аквариум

Създаваме план за реставрацията и консервацията на сградата на Аквариума, която е от национално значение. Това съобщи доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна. По думите на директора на звеното, всички бъдещи проекти ще са съобразени с функциите на сградата, която е открита през 1932 г. като биологична станция с аквариум. Сега тя е Институт по рибни ресурси, с прилежащ аквариум.

„След като подготвим необходимата документация, смятаме да кандидатстваме за целево финансиране за вече действителната реализация. Такива проекти са трудоемки. Предполагаме, че ще отнеме време докато получим финансиране и може да се реализира проекта, но това са посоките, в които сме тръгнали“, съобщи доц. Елица Петрова. Тя обясни, че сградата, която е на повече от 100 години идва и със своите технически проблеми и проблеми по поддръжката. Основната задача на различните проекти, по които се кандидатства според директорът на звеното, е да се запази уникалността на института.

„Всъщност уникалното на нашата организация е,ч е съчетава научно-изследователската дейност в лицето на института и популяризацията на морската фауна чрез експозицията. Нашата идея е тя да бъде осъвременена, но да запазим нейния класически характер, тъй като в Европа има само още две подобен вид структури и аз смятам, че е важно за България да има едно такова уникално нещо, като Институт по рибни ресурси с аквариум“, заяви доц. Елица Петрова. Относно дългогодишната история на института доц. Петрова разказа, че той е най-стария морски институт по в България, като освен това е една от най-старите подобни организации в този регион на Европа. „Смятам, че е много ценно за нас като държава да имаме такава структура“, каза още доц. д-р Елица Петрова. Тя допълни, че съществуването на частни аквариуми по никакъв начин не влияе върху дейността на Аквариума във Варна, тъй като техните цели са съвсем различни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *