• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 2m/s N
  Откриха югозападната порта на античния Одесос край ул. “Цар Симеон”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Радио Варна
  Снимка: Радио Варна

  Югозападната порта на античния Одесос беше открита при разкопки в района на улица “Цар Симеон” във Варна, на която текат ремонти дейности. За ценната находка съобщи доц. Валери Йотов, ръководител на разкопките, цитиран от Радио Варна. Той информира, че още проф. Михаил Лазаров през 1982 година е правил проучвания в района и тогава е открита част от крепостна стена.

  Периодът е римо- византийски, посочи доц Йотов и обясни: От Западната порта води основната улица, винаги с ориентация “запад- изток”. Строежът е римо- византийски. Все още сме в работна фаза, но със сигурност тази стена е изграждана в епохата на Рим, но след това е била реконструирана и продължила да съществува до края на VI- ти, началото на VII- ми век.

  До сега имаше само предположения за съществуването й, и то от основателя на българската археология Карел Шкорпил. Той е предполагал, че една от портите на античния Одесос е бил в района на ул. “Драгоман”, доста на север от тук. Тази порта е първата установена при археологически проучвания. Т.е. това е първата порта на древния град.

  В доклада си до общината и комисията, която ще приеме резултата от разкопките, доц. Йотов ще предложи там да се създаде археологически парков комплекс.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *