Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Партия ГЕРБ единна въпреки скандала с имотите, увери Цвета Караянчева
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Пресцентър НС
Снимка: Пресцентър НС

Скандалът с имотите в столичния квартал „Изгрев“  е заради предизборната кампания. Това мнение изрази във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и отбеляза, че неща, случили се преди една година, излизат в общественото пространство точно сега, когато усилено се навлиза в кампанията за предстоящите избори.

„Виждам, че президентът Румен Радев се е съсредоточил само върху ГЕРБ. Тази фиксация ме притеснява, защото президентската институция все пак трябва да бъде неутрална или да говори в общ план за всички”, коментира още Караянчева. Тя увери, че въпреки скандала партия ГЕРБ е единна, а засега няма решение дали Цветан Цветанов ще напусне парламента и ще остане само шеф на предизборния щаб. Изчаква се завръщането на Цветанов и заседанието на Изпълнителната комисия, което ще се проведе утре.

Цвета Караянчева бе гост на отбелязването на 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост и Деня на Тракия във Варна. “Няма битка, която да си струва цената на кръвта, пазете мира, защото войната е смърт, а мирът – изцеление”, каза тя в словото си по време на поклонението.

“Докато се събираме и сближаваме, докато грешим и си прощаваме ще пребъде народът български и неговата национална памет, дето ни огън я гори, ни ятаган я сече”, допълни тя. Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на заупокойна молитва и на военен ритуал и поднесоха венци и цветя пред Арката на Осми приморски пехотен полк.

Днес е паметен ден, в който свеждаме глави в знак на почит и признателност пред храбростта и саможертвата на българския войник, овладял с щурм непревземаемата Одринска крепост, отбеляза още в словото си Цвета Караянчева. Тя посочи, че българската армия е удивила света и се е окичила с непомръкваща бойна слава в името на националния идеал за освобождение и обединение на разпокъсаното ни Отечество.

Сега, когато светът е разтърсван от конфликти, а физическите граници са по-преодолими от всякога,  когато мирът е все по-трудно постижим, орисията на тракийци е пример за стоицизъм и беззаветна любов към майка България, каза председателят на Народното събрание.

Но днес сме се събрали не само да честваме триумфа на бранното поле при Одрин, а и да си спомним за суровата съдба на тракийските бежанци, прокудени от родните си места, разорени и  подложени на физическо изтребление през 1913-та, подчерта Цвета Караянчева. По думите й тяхната страдалческа орис е писана с огън и меч и боли като незараснала рана. Скръбта не се лекува с мъст, а с опрощение и това е урокът, който ни завещаха чедата на Тракия: “Не забравяй, но не отмъщавай!”, посочи председателят на парламента. Те ни заклеха да пазим националното си достойнство като  бащин завет и да съградим модерна, просперираща, европейска България, допълни Цвета Караянчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *