Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
СБАЛОЗ-Варна на 4-то място в класацията “Най-добрите болници”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Онкоболница, СБАЛОЗ

Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) „Д-р Марко А. Марков“ във Варна е първа в региона по качество на предоставената помощ за пациенти с онкологични заболявания. Това сочи проучването на независимата анализаторска компания IQVIA, на базата на която беше съставена и класацията “Най-добрите болници”.

Проучването представлява оценка на здравните услуги в болничния сектор и е първо по рода си за България. Общият брой участници – 2185, го прави представително за страната и откроява важни тенденции за структуроопределящите болнични заведения.

Рейтингът “Най-добрите болници” е организиран от Българската болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group. Той класира най-добре представящите се лечебни заведения в България.  В хода на проучването е проведено национално допитване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници. Изследването оценява лечебните заведения по редица критерии – технология, специализация, персонал и качество на услугите.

На базата на всички направени проучвания са определени и най-добрите лечебни заведения в различните направления. В сектор „Онкология“ първото място е за КОЦ – Пловдив с 22 точки, на второ и трето място с еднакъв брой точки – 21, са частните МБАЛ за женско здраве „Надежда“ – София и МБАЛ „Аджибадем Сити клиник болница Токуда“ – София. Варненската онкологична болница е 4-та в националната класация с 19 точки. Петата позиция също е с варненски адрес –  с точка след общинската онкоболница е УМБАЛ „Св. Марина“.

Класацията е изработена от IQVIA на база многокомпонентен индекс за оценка въз основа на международна методология, включваща четири основни стълба – проучване сред пациенти на болничните заведения, сред лекари, сред мениджмънта на болници и анализ на обективни критерии на болниците (ниво на акредитация, брой хабилитирани специалисти, брой операции и др.).

Индексът разпределя класацията на регионален и национален принцип. Обхванатите медицински специалности са: ортопедия, кардиология, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия. Резултатите от допитването и методиката, която е използвана за класацията „Най-добрите болници“, бяха обявени на специално събитие.

Основните изводи от проучването и анализът на данните, получени от независимата анализаторска компания IQVIA, показват, че като цяло информираността на пациентите относно техните права и задължения за болничното лечение е незадоволителна. Пациентите в малките градове получават повече допълнителни грижи за ежедневни дейности, отколкото в столицата. Основният критерий при избор на болница, според общопрактикуващите лекари, е опитът на специалистите. На следващо място са използваните процедури и методи, болничната апаратура и базата на клиниките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *