Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
МТ “Николай Бинев” представя “Иде ми да те убия” в Икономическия
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

спектакъл

Постановката “Иде ми да те убия” на Младежкия театър “Николай Бинев” ще бъде представена във варненския Икономически университет на 2 април тази година. Автор на пиесата е Ксавие Дюранже. Преведена е от Михаил Маринов, а постановката е дело на проф. Здравко Митков. Режисирана е от Людмила Стоин, а сценографията е на Станислава Глушкова. Участват Антоан Петров, Атанас Апостолов, Денис Хаят, Мирела Карабанчева, Елица Костова, Шахин Шехзен.

Гостуването на спектакъла е част от културната програма на ИУ – Варна. Планирана е и среща с проф. Здравко Митков и абсолвентите актьори от неговия клас в НАТФИЗ, випуск 2018 г.

„В редиците на съвременните френски драматурзи има писатели с ярко изразен кинематографичен почерк. Те, подобно на най-добрите образци на днешното кино, упражняват в пиесите си характерните за филмовия монтаж напрегнато действие и рязък, отсечен ритъм, подобен на ритъма в джазовата музика. В тази група е и нашият автор – Ксавие Дюранже. Той се занимава с проблема за насилието в днешното ни битие, загърбва културните форми на сценично говорене и черпи драматургичния си език от улицата с нейното разнородно общество. Той взима на фокус бурните дискотечни петъчно-съботни вечери и разкрива с безпощаден тон социалните и морални дисонанси сред младежите в населените с различни социални прослойки съвременни мегаполиси.

„Иде ми да те убия” е написана през 1991 г., но за изтеклите години не е загубила нищо от остротата на езика и дълбокия морален разрез на модерното общество. Написал пиесата на 25 годишна възраст, Дюранже показва забележителна способност и бляскав талант да поставя точни социални и морални диагнози на връстниците си от плочниците и паркингите пред лъжливо бляскавия живот в дискотеките. Носител на наградата „Молиер” за най-добра комедия, Ксавие Дюранже ни въвлича в динамично и чувствено приключение с нашата постановка на „Иде ми да те убия”.  Пиеса, която – обратно на заглавието, те кара да се влюбиш в нея”, споделя проф. Здравко Митков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *