• Varna
  7°
  тъмни облаци
  Влажност: 81%
  Вятър: 5m/s NNE
  ЕК дава €33 млн. за газовата връзка България-Гърция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: Gérard Colombat / Flickr
  Източник: Gérard Colombat / Flickr

  Европейската комисия (ЕК) инвестира за по-сигурна и достъпна енергия в България, съобщават от ЕК. Със средства от ЕС Комисията инвестира 33 милиона евро в изграждането на трансграничен междусистемен газопровод с дължина 182 километра между Комотини, Гърция, и Стара Загора, предаде news.bg.

  Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз. Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за пръв път. Така ще се диверсифицират енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, поясняват от Комисията. Оттам отбелязват, че средствата са част от пакет от 8 милиарда евро инвестиции в 25 проекта в 10 страни членки.

  Инвестиционният пакет се отнася до България, Германия, Гърция, Италия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Унгария и Чехия. Проектите обхващат широк кръг от области – здравеопазване, транспорт, научни изследвания, околна среда и енергетика. Като се прибави националното финансиране, общите инвестиции в тези проекти възлизат на 8 млрд. евро.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *