Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Кампанията “Капачки за бъдеще” идва във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Малко хора знаят, че всяко десето дете в България се ражда недоносено. Още по-малко хора знаят, че повечето болници в малките населени места разполагат с кувьози от 90-те, 80-те, а някои дори от 70-те години на миналия век. И тук “разполагат” не е правилната дума, защото повечето от тези кувьози са амортизирани или направо неработещи. А това поставя в риск здравето на недоносените деца.

Преди година и половина никой не повярва, че Мартина Йорданова и Лазар Радков ще успеят да постигнат нещо със събиране на пластмасови капачки. Днес обаче тяхната кампания “Капачки за Бъдеще” вече е събрала и рециклирала близо 70 000 кг пластмаса, а с парите е закупила осем кувьоза.

Пет вече са дарени в болниците в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора и Троян. Тази събота, 6 април, кувьоз ще бъде предоставен на болницата в Кнежа. Още два предстои да намерят своя нов дом до края на април.

Новините за успеха на кампанията бързо се разпространяват и десетки български градове и села се включват като в настоящия момента “Капачки за Бъдеще” има 326 доброволни пункта в 107 населени места.

В допълнение към това редица градове решават да станат домакини на следващото голямо събиране на капачки, където всички доброволци ще могат да предадат своите капачки на локално организирани събирания в полза на болниците в малките населени места.

На 7 април 2019 г. пунктове ще има в  Плевен, Велико Търново, Варна, Враца, Шумен и Пазарджик. На 13 април в София и Пловдив, а на 14 април 2019 в Благоевград.

Във Варна капачки ще могат да се предадат на паркинга на магазин Метро между 10 и 14 часа. Организаторите вярват, че от тази кампания ще се съберат средства за поне още четири (4) кувьоза, които да подменят старата и амортизирана апаратура в още четири малки общински болници.

И това май е една от малкото или дори единствената кауза, която обединява цяла България и особено големите градове в помощ на малките и най-нуждаещите се населени места. И със сигурност една от малкото със 100% прозрачност и която дарява 100% от събраните средства и НЕ плаща никакви хонорари на никого, понеже се движи изцяло и само от доброволци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *