• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 75%
  Вятър: 2m/s N
  ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Pixabay
  ©Pixabay

  България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен в петък доклад на Европейската комисия, съобщава БТА. В документа се отбелязва, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот. Според Европейската агенция по околна среда замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 г. Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства. Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

  България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата “Натура 2000” и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство. Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

  Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България все още изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води. Едва 26 на сто от тези води се събират, 20,4% от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6,7% от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според ЕК има нужда от допълнителни 2 млрд. евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

  Комисията отбелязва още, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на “природния капитал”. Въпреки това, правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в доклада.

  Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса “Смет”, тя все още не е приложила правилото “замърсителят плаща”. Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони. Все още не е отчетено ефективно прилагане, допълва комисията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *