Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Премахнаха светофар във Варна след недоволство
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка Ради Варна
Снимка Ради Варна

За да се възпрепятства нерегламентираното пресичане на пешеходци от ул. „Студентска“ в посока хипермаркета, ще бъдат поставени парапети в разделителната ивица на бул. „Осми приморски полк“

Светофарът по пътя за кв. „Виница“ във Варна бе демонтиран преди броени дни, видя репортер на Радио Варна. Устройството бе поставено преди две години, но така и не заработи. Причината – недоволство от страна на шофьорите, които ползват тази част от бул. „Осми Приморски полк”. Основните им притеснения бяха, че ще се образуват тапи в пиковите часове. Водачите се жалваха също, че заради наклона на пътя в тази отсечка е абсурдно да има светофар, особено през зимата. По пътния участък преминават и автобуси на градския транспорт, които не биха могли да изкачват баира, ако трябва да спират на това място. Варненци смятат, че светофарът може да бъде дори предпоставка за транспортни произшествия, защото слизащите към центъра автомобили се движат с голяма скорост.

Светофарната уредба на бул. „Осми приморски полк“ до магазин Кауфланд бе изградена на основание разрешение за строеж от главния архитект на Община Варна. Заради общественото недоволство от светофарната уредба, директорът на дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности” информира с писмо главния архитект, който е преразгледал своето разрешение за строеж и го е изменил със своя заповед от 18.05.2017 г. – за премахване на въпросната светофарната уредба. Две години по-късно съоръжението е демонтирано за сметка на търговския субект.

На въпрос на Радио Варна как ще бъде осигурено безопасното пресичане на пешеходците в района, от община Варна отговориха, че то е „осигурено на различно ниво спрямо бул. „Осми приморски полк“ чрез пешеходен подлез при кръстовището с бул. „Васил Левски“ (до бл. 28 в ж.к. „Чайка“) и чрез пешеходен подлез при пътен възел Виница.“ И двете съоръжения в момента се реконструират по ОП „Региони в растеж“.

За да се възпрепятства нерегламентираното пресичане на пешеходци от ул. „Студентска“ в посока хипермаркета, Комисията по безопасност на движението е взела решение да бъдат поставени парапети в разделителната ивица на бул. „Осми приморски полк“.

2 коментара

  1. Росен Даскалов

    Здравейте! По стара наша традиция,докато на това място не стане смьртен случай,мерки няма да се вземат. Чудно е как от общината предлагат двата подлеза,които са много далеч от Кауфланд,а и стьлбите не са най-любимото нещо за предвижване не само на старите хора. Най-добрият вариант е построяването на пасарелка от рода на тая в квартал Аспарухово,с асансьори! А Вие можете да проведете анкета на тая тема и да се чуе мнението и на други хора! А и защо ”Градски транспорт”не направи спирка до самия супер на автобус 31?

  2. Ивайло Василев

    Браво! Това беше абсолютна недомислица! Основна пътна артерия с 2 платна по 3 ленти да се прекъсне за да се сложи светофар, обслужващ интересите на частна търговска верига. Не случайно на този път е изградено скъпоструващо кръстовище на две нива, за да няма пресичане и безпроблемно преминаване на трафика. Не може за удобството на 100-на души на ден да се затрудни предвижването на хиляди. Ако от търговската верига искат да улеснят клиентите си, могат да изградят пешеходен надлез, за тяхна сметка ествествено. Радвам се, че този път разумът е надделял над корпоративните интереси! Нещо, което рядко се случва в наши дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *