• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 47%
  Вятър: 1m/s SW
  Кулинарен базар събира средства за лечението на Никола
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Благотворителен кулинарен базар в помощ на Никола Сархачев, с диагноза Детска церебрална парализа, ще се проведе този уикенд във Варна. 14-годишното момче има нужда от средства за скъпоструваща операция в САЩ, които са непосилни за семейството му.

  Снимка: Facebook
  Снимка: Facebook

  Всички са добре дошли на 13 и 14 април от 12:00 до 16:00 часа в Социалната чайна на ул. „Преслав“ № 53. На базара ще се предлагат различни сладки и солени изкушения.

  „Каним всички, които обичат да готвят! Каним всички, които обичат да похапват! Каним всички, които имат добри сърца и желание да се присъединят към нас и каузата ни“, написа семейството на Ники във Фейсбук.

  Никола вече 14 години води борба с диагнозата ДЦП, спастичен тип, поставена му на 8-месечна възраст. За него и близките му ДЦП е живот-борба с последиците от нея и ограниченията, които налага на тялото на детето. Ежедневен стречинг, физиотерапия, логопед, плуване, хипотерапия, ботокс, мекотъканна ортопедична операция през 2014 г. Но въпреки големите трудности, през които преминават, Ники и семейството му не губят надежда и не спират да се борят за мечтите на детето.

  Една от тях е Никола да претърпи успешна операция Селективна дорзална ризотомия (СДР). Болницата Saint Luise Children Hospital в Мисури САЩ е с най-голям опит в световен мащаб в прилагане на тази оперативна техника при подрастващи и възрастни. Ники е определен като добър кандидат за СДР и силно се препоръчва той да се подложи на тази операция. Прогнозите са перманентно намаляване на спастичността, подобряване на седежа и стоежа му, по-лесен и бърз преход между различните пози, подобряване на равновесието и самостоятелното му ходене.

  Сумата, която е необходима, е 74 000 долара. Част от тях вече са събрани, но има още много крачки до голямата мечта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *