Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Началната заплата на медицинските сестри става 950 лева
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg/ архив
Снимка: © Varnautre.bg/ архив

Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Така началните заплати на специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и други специалисти, ще станат 950 лева. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание, предаде Novini.bg.

Във всяка една сфера икономиката се развива, расте. На базата на това можем да си позволим да приемем точката с около 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри, заяви премиерът Борисов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че това се прави с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика. С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма “Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението”, посочи здравният министър, като уточни, че средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците.

До 15 май ще бъде готова методиката за формиране и разпределяне на разходите на персонал и това ще означава, че ще се знае какво е реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения, каза по-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг пред журналисти в сградата на Министерския съвет.

Министерството на здравеопазването е направило задълбочен анализ на формирането и разпределението на разходите в лечебните заведения за болнична помощ. Анализът е показал, че има сериозни проблеми в разпределението на разходите за персонал. Тези допълнителни 50 млн. лева ще дадат реална възможност да се подобри методиката по формиране и разпределение на разходите за персонал, обясни министър Ананиев. Според него по този начин ще се подобри ефективността на изразходването на средства и ще има възможност да се повишат заплатите на медицинския персонал. По думите му една от основните причини за одобряването на тези разходи са демографските проблеми, които съществуват в България, както и неправилното и нееднакво население в различните региони на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *