Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Замърсяване с нефт и на плажа в курорта “Албена”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БДЧР
Снимка: БДЧР

Плажът в курорта „Албена“ е замърсен с нефтени продукти. Това са установили при проверка по сигнал служители на Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Обходен е участък от приблизително 2 км, от хотел „Мура” в курорта до устието на река Краневска.

Морските води пред цялата плажна ивица са с естествен цвят, липсва опалесценция по морската повърхност и не се наблюдава замърсяване. За констатациите са уведомени Областна администрация Добрич и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Варна за действия по компетентност.

На 10 и 11 април бяха извършени съвместни проверки и на плажните ивици по северното Черноморие, за които бяха подадени сходни сигнали. От северната страна на Първа буна във Варна е установено струпване на водорасли по цялата дължина на буната и на морския плаж, но в морските води не е констатирано замърсяване с нефтопродукти.

На плажната ивица в района на централен плаж, къмпинг „Добруджа“ в Шабла е установено наличие на 4-5 броя мазутни топчета с приблизителни размери 1-5 см. и със специфична консистенция и миризма на нефтопродукти. При проверката не е установен брегови източник на замърсяване.

Не е констатирано замърсяване с нефтопродукти и при огледа на морските води и плажната ивица в комплекс „Слънчев ден“ в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ и в местност „Зеленика“ пред залива на Каварна. Пробите морска вода, взети от акваторията пред проверените плажни ивици, ще се изследват по физико-химични показатели.

Преди няколко дни бе констатирано наличие на нефтени петна и на плажната ивица в село Шкорпиловци, като замърсяването бе с обхват около 3 килметра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *