• Варна
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 58%
  Вятър: 6m/s W
  Изплувалият кокаин край Варна е над 25 кг
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МВР
  Снимка: МВР

  25 кг и 430 грама кокаин с изключително висока чистота е съдържанието на сака, изплувал вчера следобед в морето край курортния комплекс „Слънчев ден“. От три произволни  проби от наркотика става ясно, че чистотата на активно действащия компонент се движи в границите между 77,57 и 90,59 процента. Кокаинът е бил разпределен в 25 пакета със средно тегло около 1 килограм.

  Сакът е намерен от работници, които сигнализирали на телефон 112, съобщи зам. -директорът на варненската полиция комисар Андрей Ангелов на брифинг, в който участва и изпълняващият функциите административен ръководител на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров.

  Лазаров и Ангелов

  По цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, които са регламентирани с постановление на Министерския съвет №23 от 1998 г. стойността на намерения край „Слънчев ден“ кокаин е около 7 милиона лева.

  По случая е образувано досъдебно производство за контрабанда на кокаин. Делото се води по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 2 от НК, тъй като контрабандата на кокаина е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

  Във вторник вечерта 6 подобни сака изплуваха край Шабла. В тях имаше 169 кг чист кокаин за 71 млн лева. В края на миналата седмица пък други 100 кг бяха намерени в морето край Констанца.

  След изплуването на наркотика край Шабла екипи на МВР, Гранична полиция и Жандармерията предприеха обиколки по черноморското крайбрежие, за да търсят подобни пакети. Търсенето е както на брега, така и в морето и ще продължи неопределено време, обясни днес зам.-директорът на варненската полиция.

  От МВР призовават гражданите, ако забележат съмнителни пакети по крайбрежието, веднага да се обадят на телефон 112 или в най-близкото РПУ. Заради високата чистота субстанцията е опасна и не може да се използва директно, предупреждават от ведомството.

  image

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *