• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 70%
  Вятър: 2m/s SW
  Станишев вън от червената евролиста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  stanishev-gucanov

  Президентският съветник Иво Христов влиза в листата на БСП за евровота. Това стана ясно преди днешния пленум от думите на Драгомир Стойнев, който очаква сериозен дебат за окончателното подреждане на листата. Христов е на избираемото четвърто място. Той е номинация на ИБ. Разговаряно е с него за участието му в листата. При нас има дебати, изтъкна още той.

  Нормално е да приема да съм в листата на БСП за евровота, тя е единствената опозиция. Това коментира още началникът на кабинета на президента Иво Христов. Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция, категоричен бе той, пише news.bg.

  Президентът на ПЕС Сергей Станишев отпада изцяло от листата на левицата. Днес пленумът на столетницата трябва да подреди листата. На 17-о място е екоактивисът Емил Георгиев, който приема номинацията на столетната партия. Той отказа да коментира липсата на Сергей Станишев от листата.

  В листата място намира и Велизар Енчев, който започна работа в партийната телевизия. За мен е важно на тези избори партия ГЕРБ и ОП да загубят, подчерта той. Става дума за рестарт на системата, категоричен е Енчев. За тази цел всеки глас е важен, убеден е той. Енчев е категоричен, че Станишев няма място в листата заради подкрепата му за Истанбулската конвенция и пакта за мигрантите.

  БСП пленумът не се размина без скандали. Повод стана засилената охрана и пропускателният режим. В централата на партията се влизаше по списък. Медиите са принудени да стоят навън. Членовете на Националния съвет също влизат по списък.

  Оказа се обаче, че има липси в списъците на охраната. Жертва падна Георги Божинов, който се ядоса, че името му липсва в списъците. Тръгвам си, не съм поканен, кипна представителят на вътрешната опозиция. Проблемът се изясни и той успя да влезе на закритото заседание. Оказа се, че и други членове на пленума не фигурират в списъците.

  Явор Коюмджиев се ядоса и обясни, че имало хора, които не са членове на пленума, но са пускани вътре. Листата на БСП, която виждам за евровота, ще бъде голям подарък за ГЕРБ, заяде се президентът на ПЕС Сергей Станишев. Този Пленум ще бъде важен, защото дава шанс БСП да се яви на поправителен, смята той.

  Социалистът се чуди дали пленумът ще се вслуша в гласа на партията или всички събрания и конференции са били фарс. Според него всички виждат тенденцията в превръщането на БСП във вождическа партия, в ГЕРБ номер 2.

  Президентът на ПЕС се опасява дали столетната партия запазва своята проевропейска идентичност. Той вижда още яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС.

  Това неизбежно поражда въпроса “А що дирите там”, посочва Станишев. В същото време стана ясно, че Петър Курумбашев се отказва от участие в листата, защото лидерът на БСП Корнелия Нинова му предложила девето място. За него това било подигравка и затова се отказал.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg