Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Една трета от плажовете във Варненско остават без наематели
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

плаж

Една трета от плажовете във Варненска област и тази година ще останат без наематели. Интерес към тях няма заради лошата инфраструктура и високите наеми, които правят инвестицията на концесионерите безсмислена.

От 70 плажа във Варненска област 24 остават без наематели това лято. Един от тях е Камчия. Миналата година плажната ивица беше разделена на няколко зони, като наемът за всяка от тях беше 500 000 лв. В момента цената е 10 пъти по-евтина и пак няма интерес, каза за БНТ областният управител на Варна Стоян Пасев.

Плажната ивица в Камчия е една от най-опасните в областта заради подводните течения, които се образуват при вливането на реката в морето. Затова се обмисля плажовете там да се стопанисват без наем срещу ангажимент за почистване, осигуряване на медицинска помощ и водно спасяване.

Такова обслужване е около 5000 лв. за сезона плюс почистване на плажната ивица, което е около десетина хиляди лева месечно. Действително позволява законът 2% от плажната ивица да бъде оползотворена за някакъв тип търговски обекти, но пък тези места не са толкова посещавани, колкото другите, коментира губернаторът.

Без стопани за поредна година остават и плажовете „Паша дере“, „Карадере“ и “Фичоза”. Те се посещават най-вече от любители на дивото къмпингуване. Това са плажове без изградена инфраструктура. Там дори и фирмите, които осигуряват водно-спасителна дейност не искат да осигуряват такава, тъй като е трудно достъпен плажът.

И тази година държавата ще осигури пари за водно спасяване на най-посещаваните неохраняеми плажове в областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *