Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
140 години Търновска конституция отбелязват студенти и ученици във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Търновска конституция

Седмица на правото в Икономически университет – Варна отбелязва честването на 140-годишнината от учредителното събрание и Търновската конституция. На форума, който започва в 10 часа, ще бъдат представени доклади, свързани с конституционализма, съдебната власт и образованието в тяхното развитие и съвременни аспекти. На събитието са поканени да присъстват членове на академичната общност, юристи, представители на местната власт, студенти от ИУ – Варна и ученици от 11 клас във Варненската търговска гимназия, както и всички с интерес към темата.

Велико Търново днес и утре е домакин на националните чествания за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тази вечер в музей „Възраждане и Учредително събрание“ тържествено открито заседание ще проведе Конституционният съд. В сградата, където преди 140 години е приет първият ни основен закон, пред конституционните съдии приветствия ще отправят президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Доклад за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция ще представи конституционният съдия Атанас Семов. Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано през деня Букикио ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет“.

Честванията днес включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще представи монографията си „Бащите на Търновската конституция“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *