Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
12-годишен си направи ядрен реактор у дома
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

big_1

Игра на PlayStation, посещение на кино с приятели, игри на открито — така изглежда свободното време на повечето 12-годишни деца.

Не и за Джаксън Освалт обаче. Преди две години Освалт, който сега е на 14 г., постига нещо, което дори и някои от най-уважаваните учени в света не са могли – той осъществява ядрен синтез в своята стая в дома на родителите си в Мемфис, Тенеси.

“Един ден внезапно получих просветление,” пише тийнейджърът във форума за любители физици Fusor.

“Осъзнах, че мога да съм най-добрият на която и да е видеоигра, но в крайна сметка, това няма да означава много. Осъзнах, че по-мащабно погледнато, видео игрите не играят никаква роля.”

Така той решил да се отдаде на науката и да преследва ново хоби — ядрения синтез.

Докато другите деца искат велосипед или игрална конзола за рождения си ден или Коледа, Освалт си поръчал необходимите му части от eBay.

Вместо да гледа видеа на хора, които играят на игри, Освалт започва да гледа видеа за физика — родителите му се съгласяват да му окажат финансова подкрепа, ако обещае първо да съгласува действията си с насоките на експерти и да следва техните препоръки и съвети.

Родители на Освалт харчат между 8 000 и 10 000 долара за частите, от които той имал нужда, за да построи ядрения си реактор и също така плащат сметката за 50 000 волта и радиоактивна радиация.

Използвайки онлайн форума за любители физици Open Source Fusor Research Consortium, Освалт разчитал на метода проба-грешка, за да си гарантира, че предприема подходящите мерки, за да създаде реактор и да осъществи ядрен синтез.


Според Fox News, точно преди своя 13-и рожден ден в началото на 2018 г. Освалт най-накрая успял да постигне целта си — реактор за ядрен синтез.

“Да си баща на някой, който е толкова мотивиран в продължение на 12 месеца, е наистина впечатляващо. Той се трудеше всеки ден; всеки ден научаваше нещо различно; всеки ден претърпяваше провал, а аз гледах как го преодолява,” казва баща му Крис Освалт.

Тойнеиджърът вече има планове за бъдещето.

Дали Освалт, всъщност, е най-младият човек постигнал това, сега предстои да бъде потвърдено от експерти.

Освен титла за световен рекорд, Освалт може да получи и писмо с препоръка за стипендия от своето училище, според Fox News.

Междувременно той има други планове – иска да построи по-голям ядрен реактор, пише Business Insider.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *