Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Нотр Дам (2)

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата Нотр Дам, са били спасени от избухналия пожар, пише АФП. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13 в. Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на “Нотр Дам” Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм “ще отнеме години”.

Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната дървена конструкция на покрива на Нотр Дам, известна като “Гората”, се е срутила в резултат на огъня.

Нотр Дам (1)Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания. Френски милиардер вече обяви, че дава 100 млн. евро за реконструкцията на катедралата Нотр Дам в Париж, съобщава АФП. Франсоа-Анри Пино, който притежава производителите на луксозни стоки Гучи и Ив Сен Лоран, обеща да се включи с голямата сума в обявената от президента Еманюел Макрон кампания за набиране на средства за възстановяването на храма.

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми, припомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17 и 18 в.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13 в. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 96 м, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня Ройтерс. Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *