Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Над 100 директори на училища и градини от Варна минаха обучение
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

027A4272 (1)

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” проведe обучение на над 100 директори на образователни институции от Варна по темата „STE(А)M – Стратегии, политики, методики и практики”. В него участваха директори на 36 основни и 12 средни училища, 51 детски градини и пет Центъра за личностно развитие. Партньор на обучението е Община Варна.

027A4317“Варна е утвърден град на знанието и трябва да сме отговорни и да реагираме бързо, да направим въвеждането на STE(А)M компетентно и полезно. Във Варненския свободен университет има много добри преподаватели и специалисти по информационни технологии”, каза при откриването Лилия Христова – директор на дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна.

027A4275 (1)STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) е иновативно обучение чрез методите на природните науки, технологиите, инженеринга, изкуствата и математиката. Това е нов подход в обучението, възпитанието и развитието на творческото мислене, който създава умения за решаване на реални проблеми, с умело използване на технологиите, разбиране на важността за дизайна и изучаване на моделирането и проектирането. Целта на STEM-обучението е децата да участват, да създават, да творят и експериментират с идеи и проекти в училище, в извънкласните форми и в неформална среда, като развива умения, подходящи за професиите на бъдещето. Прилагането на STEAM-обучения в България е приоритет в политиката на Министерството на образованието и науката.

027A4303“Целта ни е да подкрепяме тези инициативи, защото смятаме, че те са потребни за пазара на труда. Дигитализацията и компютърните науки създават необходимостта от нов вид кадри”, коментира Галина Момчева, ръководител на катедра “Информатика и компютърни науки” във ВСУ „Черноризец Храбър”. Тя допълни, че се изгражда неформална партньорска STEM-мрежа от експерти, за да може по-лесно да се създават и да се прилагат практики.

Участниците в обучението имат онлайн достъп до материали за обучението в специална платформа. Там те могат да публикуват и свои добри практики в областта на STE(A)M-обучението.

Вторият ден на обучението премина под знака на работилниците, в които бяха представени различни STEM-проекти на Варненския свободен университет и негови партньори. Интерес предизвикаха “Варна спагети инженеринг” – традиционното състезание на катедра “Строителство на сгради и съоръжения”, работата с дронове и 3D-принтирането, анализа на изображения на клетки и др.

Участниците в обучението проявиха огромен интерес към програмите по “Предприемачество” и “Киберсигурност” – проекти на Варненският свободен университет. Специално за срещата от Израел пристигна Владимир Бронфенбренер – експерт по киберсигурност. Университетът разработва програми за обучение на деца и възрастни в сферата на киберсигурността – “Кибермагьосници” и “Киберуниверситет за възрастни”.

“Днес представихме първите проекти на “Черноморската академия за сигурност”. Важно е да научим децата да “оцеляват” в трудната средата на интернет заплахите, затова поканихме нашите партньори от Израел, които с учебните си програми и експертен опит ще помогнат да обучим българските деца, учители и родители”, коментира проф. д-р Теодора Бакърджиева – зам.-ректор на ВСУ “Черноризец Храбър”. Децата са една от най-уязвимите групи, които могат да бъдат засегнати от опасностите в интернет, каза Владимир Бронфенбренер. Той допълни, че в Израел е създадена много добра система за сигурност, която днес вече се прилага и в европейските държави.

Специфичният очакван резултат от обучението е изграждане на регионална STE(A)M-партньорска мрежа за Варна, в която са включени представители на различните научни области, подкрепящи създаването на нови практики.

57162452_401718230379100_2263723360158482432_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *