• Варна
  15°
  ниска облачност
  Влажност: 48%
  Вятър: 4m/s SSW
  Произшествие на летище Варна, гасиха пожар в двигателя на самолет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  EMO_1323

  Спасяваха пасажери в учение (снимки)

  Пълномащабно учебно занятие по плана за аварийно-спасителното осигуряване с участието на над 20 аварийно спасителни средства и над 70 служители включително и външни организации и ведомства се проведе на летище Варна. За подготовката на учението бяха ангажирани служителите във всички смени, като общото време за организация, тренировки, инструктажи, разбори и тестване на оборудването отне около 1400 човеко-часа. Предвид факта, че 20% от трафика на Летище Варна се извършва в тъмната част на денонощието, за първи път пълномащабно учение по АСД се проведе през нощта.

  EMO_1247Сценарият на тренировката пресъздаде авиационно произшествие на летището. Реалистичната тренировка стартира с пожар във двигателя, разположен предварително метри зад самолета, като за първи път се включи елемента гасене на жив огън, чрез симулатор. Симулаторът е метален, работи с керосин, бензин и текстилни отпадъци, като разпръскването на горивото се подпомага от ежектор със сгъстен въздух. Преместваем генератор с осветителна мачта с мощност 50 kW и осветление 3х3000 W освети терена на упражнението. Аварийния оперативен център бе свикан в обособената и оборудвана през 2018 г. специализирана зала в Терминал 2 с капацитет 30 седящи места. Наранените пътници бяха представлявани от 45 броя манекени, всеки един придружен с легенда, в която се вписват: име, медицинското състояние, националност, видима възраст и пол.

  EMO_1345В рамките на учението беше проверена комуникацията между отделните групи, тествана бе автоматичната система за оповестяване, гасене на пожар, подхождане на превозните средства към мястото на „произшествието”, евакуация, оказване на медицинска помощ на „пострадалите”, обслужване на ненаранени пътници, реакция в случай на инфекциозно заразно заболяване, взаимодействие с външни сили и средства, работа на аварийния оперативен център.

  EMO_1309Участие в пълномащабното занятие взеха аварийно-спасителните групи на летище Варна, авиокомпания Бългериън Еър Чартър, Летищен център за обслужване на въздушното движение (ЛЦ за ОВД), сектор Пожарна безопасност и спасяване, Гранично полицейско управление, РД „ПБЗН“, Център за спешна медицинска помощ, МБАЛ ‘Света Анна-Варна’ АД, Български червен кръст и Единна спасителна система 112.

  1 коментар

  1. Душко

   Хубаво е че се правят такива обучения. Дано не се стига до там, но така всички ще са добре подготвени.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg