Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Апартаментгейт” удари лошо ГЕРБ, губи 3% от избирателите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Избирателната секция във френския град Лил

Ниска избирателна активност може да се очаква на европейските избори, които ще се проведат на 26 май. Най-неактивни на вота ще са младите българите. За 56% от българите предстоящите избори са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни. 38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласува, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват.

Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват. Това сочат данните от проучване на агенция “Тренд” по поръчка на “24 часа”. 43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации, предаде dnes.bg.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на “Тренд” през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности.

Ако изборите бяха днес 30,5% биха гласували за ГЕРБ – СДС, а за левицата – 31,3 на сто. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите. Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент.

5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%. Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), “Атака” (2%), “Възраждане” (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията “не подкрепям никого”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *