Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
УМБАЛ “Св. Марина” има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

УМБАЛ Св. Марина

УМБАЛ “Св. Марина” Варна има готовност да поеме прегледите на пациенти с онкологични заболявания и съмнение за костни метастази чрез провеждане на ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) срещу направление или  заплащане. Това съобщиха от болницата във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за провеждане на въпросните изследвания.

През 2009 година в клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ  „Св Марина“ бе изследван първият пациент в България с РЕТ скенер. За тези десет години екипът от лекари, физици и медицински сестри придобива ценен клиничен опит, а изследването е направено на повече от 20 000 пациента от цялата страна. Прегледите с ПЕТ скенер са алтернатива на най-широко разпространеното сцинтиграфско изследване, каквото е костната сцинтиграфия за повечето онкологичноболни пациенти, подлежащи на стадиране и рестадиране.

Като единствена болница, която разполага с РЕТ/СТ в Източна България, УМБАЛ „Св. Марина“ може да поеме пациенти от Варна, Бургас, Добрич, Силистра,Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново.

На тел. 052 978575 може да бъде записан час за провеждане на РЕТ/СТ. За изследване с ЯМР или друго образно изследване, записването е на тел. 052 978574. Необходимите документи, с които пациентът трябва да разполага, за да си запише час са: с направление за РЕТ/СТ -направление 8А, за МРТ – направление за образно изследване с код 1002.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *