Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Бойко Борисов замрази и Стратегията за детето
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Източник: iStock
Източник: iStock

Работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019 – 2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика, като се позовават на разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители, заявяват от МТСП.

Въпреки това се отчитат реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки. Припомняме, че родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето.

Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи, заявяват от МТСП.

От ВМРО веднага обявиха решението на премиера и МТСП за победа. От партията определят документа като “скандален” и “меко казано проблемен документ”. От ВМРО твърдят, че стратегията дава възможност да се узаконят спорни практики при възпитанието на децата, оспорва се ролята на семейството и родителите и са правят внушения, “които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в държави като Норвегия и Холандия”. От СДС също определиха стратегията като папагалско налагане на европейски опит. На нея се противопоставят и от ПП “Възраждане”.

Вчера пък в отворено писмо от Национална мрежа за децата настояха политическите партии да подкрепят Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Те ги призовават да участват в дебатите по представянето и приемането й и да осъществяват онези мерки, които водят до обединяването на обществото за решаването на проблеми, свързани с демографията, бедността, доходите на родителите и подкрепата към тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *