• Варна
  7°
  разсеяна облачност
  Влажност: 71%
  Вятър: 4m/s N
  Осем страни предлагат 25% от бюджета на ЕС да е за борба с климатичните промени
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Николай Дойчинов, "Дневник"
  Снимка: Николай Дойчинов, “Дневник”

  Осем европейски страни призоваха за амбициозна стратегия срещу климатичните промени, както и една четвърт от бюджета на ЕС да се харчи за борба с тях, предаде Би Би Си, цитирана от „Дневник“.

  Според съвместното изявление ЕС трябва да има нулеви емисии парникови газове най-късно до 2050 г. То бе подписано от Франция, Белгия, Дания, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция. Групата смята, че планът може да “върви ръка за ръка с просперитета” и “да бъде пример, който да последват други страни”.

  Документът идва малко преди началото на среща на върха на европейските лидери в румънския град Сибиу, на която ще се обсъжда бъдещето на Европа и стратегията на ЕС за следващите пет години. Не всички обаче са се включили в инициативата, а някои отсъстващи от съвместната позиция, включително Германия, са важни играчи.

  Позицията на осемте е, че климатичните промени имат “дълбоки последици за бъдещето на човечеството” и че ефектът от тях вече е видим. Дава се пример с горещините и пожарите миналото лято. Групата освен това казва, че гражданите са обезпокоени, което се вижда от скорошната мобилизация на млади хора.

  “Бюджетът на ЕС, който в момента се договаря, ще бъде важен инструмент в това отношение: най-малко 25% от разходите трябва да са предназначени за проекти, насочени към борбата с климатичните промени”, се посочва в документа, имайки предвид следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

  Според позицията общ принцип следва да бъде бюджетът на ЕС да не финансира нищо, което води до увеличаване на емисиите. Групата иска ЕС да обяви политика на нулеви емисии до 2050 г. на климатичната среща на ООН през септември и да подсили съществуващите цели. В момента те са до 2020 г. ЕС да намали емисиите на парникови газове с 20% спрямо нивата през 1990 г., а намалението да достигне 40% през 2030 г.

  По време на пресконференция в понеделник с холандския премиер Марк Рюте френският президент Еманюел Макрон каза, че съвместният документ е “амбициозен” и че “сме по средата на изграждането на коалиция за това”.

  Целта за въглеродно неутрална Европа до 2050 г. не е нова. Тя бе предложена от Европейската комисия. Подобни предложения трябва да имат подкрепата на Европейския парламент и да получат одобрението на държавите членки.

  Очаква се на срещата в Сибиу документът да се използва като начална точка за включване и на други държави. Няколко страни обаче са против засилването на сегашните ангажименти. Сред тях е Германия, която се опасява от вреди за промишлеността си. Полша, която все още разчита на въглища за електроенергия, е сред централноевропейските държави против плана.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg