Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Българските потребители ще имат еднакъв достъп до оферти в сайтовете в ЕС
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Ани Петрова
Снимка: Ани Петрова

Българските потребители ще имат еднакъв достъп до офертите в сайтовете на търговците в ЕС. Това подкрепиха на първо четене народните представители с промените в закона за дейностите по предоставяне на услуги. Измененията са стъпка в преодоляването на порочни практики, при които се прилага различно третиране на клиенти от други държави-членки.

Промените са свързани с еврорегламент от миналата година, който цели преодоляване на търговски практики, които необосновано дискриминират на географски принцип клиентите и потребителите в рамките на европейския пазар, обясни Борис Кърчжев от ГЕРБ, член на икономическата комисия в парламента, и разясни предимствата с приетите текстове.

„Така ще се гарантира, че всички клиенти от ЕС ще имат същия достъп до оферти, цени и условия и продажби като гражданите и местните лица в държава членка, в която е установен търговецът“, каза той.

Всички засегнати лица, които бъдат обект на потребителска дискриминация, ще имат право на съдебна защита. Проучване на ЕК е установило, че за 2017 г. близо 70 на сто от ползвателите на интернет са пазарували онлайн, като едва 37% от уебсайтовете позволяват на клиенти от друга държава членка да поръчат стоки или услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *