• Varna
  19°
  ниска облачност
  Влажност: 63%
  Вятър: 4m/s SW
  Ето кои са са номинираните за награда “Варна” в науката и образованието
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ОбС-Варна
  Снимка: ОбС-Варна

  -Съветниците от ПК „Наука и образование“ одобриха номинациите за награда „Варна“ в сферата на науката и на висшето образование, както и в системата на предучилищното и основното образование.

  Наградата се присъжда с решение на Общинския съвет всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

  Номинациите в сферата на науката и висшето образование са:

  I . ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

  ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Кап. I ранг проф. д-р Калин Спасов Калинов – за научен проект „Аспекти на теорията на организациите“ .

  КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:  Научен колектив с ръководител проф. д-р Галина Николова Шамонина – за проект Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“.

  1. ПРИРОДНИ НАУКИ

  ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Доц. д-р Йордан Радков Димитров, дм – за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на пневмологията и фтизиатрията.

  КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Екипът на „Център по интервенционална рентгенология“ към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Чавдар Христов Бъчваров – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.

  III . ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ:

  ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Зоя Костова Младенова – за научно изследване „Трансформационни процеси в областта на икономическата теория в България през периода 1990-2011г. (поглед отвътре)“.

  КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Н аучен колектив с ръководител доц. д-р инж. Милена Тенчева Кичекова – за Международен проект за креативни умения „Варна спагети инженеринг“.

  1. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

  ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова – за разработката „Алтернативен метод за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в индекса за енергийна ефективност на корабите“.

  КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Стефан Николов Кюлевчелиев – за разработката „Метод за предпроектно изследване на хидродинамиката на подводен апарат при мисия в близост до свободната водна повърхност“.

  Номинации за награда „Варна“ 2019 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

  І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

  Радина Росенова Узунова – ученичка от Х II клас в Първа езикова гимназия .Носител на престижни литературни награди с утвърждаване авторитета на гимназията на национално и регионално ниво. Първа награда на Националния конкурс“Любовта в нас“, втора награда на Национален конкурс „Христос воскресе – радост донесе“ и много други.

  ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

  Теодор Димитров Христов – ученик от Х II клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по „кикбокс“. Отлично представяне на световно първенство в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и множество първи места от държавни лични и отборни първенства.

  ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

  Юлияна Божимирова Ангелова – старши учител по музика в ДГ № 18 „Чайка“. Нейни възпитаници се представят успешно на концерти, конкурси и фестивали.

  ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

  Няма номинации.

  1. „Учител на годината” в областта на основното образование

  Галина Парашкевова Парушева – Радева – учител по изобразително изкуство в ОУ „Захари Стоянов“. В работата си прилага оригинални и иновативни методи, а нейни възпитаници се класират на призови места на регионално, национално и международно равнище.

  1. „Учител на годината” в областта на средното образование

  Палмира Здравкова Дачева – старши учител по философия в МГ „Д-р Петър Берон“. Работи с даровити деца в областта на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални философски олимпиади и състезания. Участва в конференции, работи по проекти и програми.

  VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

  Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен преподавател по спорт „кикбокс“ в Спортно училище „Георги Бенковски“. Изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорт „кикбокс“ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и международни отличия.

  VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

  Детска градина № 17 „Д-р Петър Берон“ с директор Драгомир Николов Бакалов . Колективът е ориентиран към всички нови тенденции и виждания за развитие на предучилищното образование. Дейността на детската градина е насочена към формиране на отношение към природосъобразен и здравословен начин на живот.

  ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

  Основно училище „Захари Стоянов“ с директор Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Успешни изяви на учениците на състезания, олимпиади и проекти, както на национално така и на европейско ниво.

  Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

  Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ с директор Павлин Панов Петков. Гимназията има цялостен принос в развитието на образованието както във Варна, така и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, колективният дух на учителите, с активното сътрудничество на ученици и родители, водят до изключителни резултати.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *