Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Премиера на “България на крачка от Хималайската корона” за две годишнини
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Източник: Vbox7
Източник: Vbox7

Варненското студентско дружество „Академик“ организира представянето на книгата „България на крачка от Хималайската корона“ с автор доц. Сандю Бешев. Поводът е 60 години от основаването на СТД „Академик“ Варна, както и 90 години от организирания алпинизъм в България. Събитието е включено в програмата на Варна – Европейски град на спорта.

Авторът на тази книга – доц. Сандю Бешев има висше физкултурно образование, специалност туризъм-алпинизъм. Осъществил е изкачвания на почти всички категоризирани маршрути у нас, в това число и няколко премиерни изкачвания на нови маршрути. Няколкократно е посещавал Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента.

В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. На тази тема е защитил докторска дисертация и се е хабилитирал като доцент във Висшия селскстопански институт / днес Аграрен университет/. Написал е и издал  20 книги, посветени на историята на българския алпинизъм.

Книгата, която ще бъде  представена, е в памет на  алпиниста Боян Петров и е в посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България, който ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година.  При представянето на книгата ще бъде  прожектиран и богатия снимков материал,  съдържащ се в нея, дело на самите участници в експедициите до хималайските върхове. Представянето е на 15 май от 18.00 часа в Арт- салона на Радио Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *