• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  Вятър: 2m/s N
  Варна отбелязва 100 години школа Баухаус
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  kooperaciq
  Кооперация Плажъ с първия асансьор във Варна на арх. Стефан Венедикт Попов.

  100 години от създаването на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус ще бъдат отбелязани и във Варна. Основана на базата на три висши училища в градовете Bаймар (1919 -1925), Десау (1925 -1932) и Берлин (1932-1933) от архитектите Валтер Гропиус, Ханс Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, школата Баухаус е закрита под натиска на нацисткия режим през 1933 г. Но влиянието й като родоначалник на модерната архитектурна естетика се простира в цял свят и радикално променя всички сфери на изкуствата – aрхитектурата, дизайна, живописта, театъра и танца, фотографията и дори музиката.

  Стремежът на Баухаус за цялостно обновление на средата, в която живеем, продължава да е актуален и днес. Сега за пръв път партньори на Германия от Китай, Япония, Русия и Бразилия се обединяват, за да създадат дългосрочна база за нови транснационални научни изследвания върху продължаващото глобално влияние на Баухаус.

  По повод 100 години Баухаус, НПО Варна Дизайн Форум, с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова, осъществява мащабен проект, със съдействието на фонд Култура при Община Варна, Гьоте институт, Дворец и Музей Балчик, Агенция Бонбон.

  Проявите на 17 май, съсредоточени на територията на общината, започват с пресконференция и откриване на изложбата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“ (14.30, фоайе Пленарна зала). В експозицията могат да се видят обекти, изградени в духа на Баухаус на територията на Варна, Бургас, Балчик, Несебър и Созопол.

  къща
  Домът на архитект Николай Хорозов.

  Несъмнен интерес ще предизвика мултимедийната презентация на книгата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“, съставител проф. д-р арх. Росица Никифорова (15.00, Пленарна зала). С проучването и документирането на архитектурното наследство в духа на Баухаус от 30-те и 40-те години на XX век по Българското Черноморие, се цели не само неговото съхраняване, но и спирането на негативната тенденция за строеж на еклектични сгради в България.

  Книгата включва следните теми и автори: „100 години Баухаус! – проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Баухаус и началото на модерната архитектура във Варна“ – доц. д-р арх. Станчо Веков; „Архитектурата на Бургас от 30-те и 40-те години“ – арх. Мина Георгиева; „Архитектурата на Балчик от 30-те и 40-те години“ – проф. д-р Росица Никифорова; „Наследството на Баухаус днес“ – арх. Анета Василева.

  Друга кулминация е гостуването на световноизвестния архитект Юрген Майер, който е поканен от главния архитект на Варна Виктор Бузев, за да сподели своя опит в архитектурата на градските пространства (15.30, Пленарна зала) и да обсъди на кръгла маса с варненци идеи за архитектурното развитие на морската столица (17.00, зала „Варна“). Във фокуса на вниманието ще бъде неговата реализация Метропол Парасол в Севиля, която превръща неугледен паркинг в центъра на града с недоразкрити археологически артефакти, в култово културно средище на няколко нива.

  Метропол Парасол влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дизайнерска дървена конструкция в света (висока 26 м, с параметри 150:70 м). С футуристичната си архитектура, инспирирана от купола на Севилската катедрала и фикусите в Пласа де Кристо де Бургос, Метропол Парасол е образец за интегриране на модерна структура и съхраняване на археологическо наследство в градска среда.

  кооперация Балкан
  Кооперация Балканъ на арх. Желязко Богданов.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg