Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Това ще бъде най-бързият влак в света
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © ALFA-X
Снимка: © ALFA-X

Япония започна тестове на най-бързия влак-стрела в света, който ще достига скорост от 400 километра в час. Новият модел на влака Shinkansen, носещ името ALFA-X, започна тестове в края на миналата седмица. Тестовият период ще продължи цели 3 години, предава CNN, цитирана от Profit.bg. Веднъж когато бъде пуснат в експлоатация, което се очаква да се случи някъде около 2030 г., влакът ще развива скорост, ограничена до 360 км/час.

Това без никакви проблеми ще го превърне в най-бързия влак-стрела в света. Японският модел ще надмине китайския Fuxing, който достига максимална скорост с 10 км/час по-ниска от тази на ALFA-X, въпреки че е проектиран да развива същата, като японския си конкурент.

Новият влак може да се похвали с доста футуристична визия. Той ще бъде тестван по жп линията между градовете Сендай и Аомори, която е с дължина около 280 километра и изобилства от прави отсечки. Тестовете ще се провеждат след полунощ, когато по линията няма движение, като това ще се случва два пъти седмично.

Моделът ALFA-X бележи нов етап в растежа на Shinkansen, обещавайки дори по-високи скорости в бъдеще. Новината за старта на тестовете на ALFA-X идва, след като преди година Shinkansen започнаха тестове на друг свой модел – N700S, който ще влезе в екслоатация през 2020 г. Той ще развива максимална скорост от „едва“ 300 км/час – колкото вдигат и останалите модели от серията N700.

С други думи, N700S няма да застраши бъдещата доминация на ALFA-X. Инвазията на нови модели влакове съвпада с подготовката на Япония за домакинството на летните Олимпийски игри в Токио през 2020 г.

Снимка: © ALFA-X
Снимка: © ALFA-X

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *