• Varna
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 8m/s NE
  Димана Трънкова е специален гост в Нощта на литературата във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Димана Трънкова

  Българският писател и журналист Димана Трънкова е специален гост в Нощта на литературата във Варна. Срещите ѝ с публиката в програмата на Нощта ще се състоят в различни формати на няколко места в града, сред които разговор-дискусия, срещи с ученици и авторско четене на 15 май.

  Всяка година гостът в Нощта във Варна, представяща актуалната литература на Европа, се номинира от писателя, поканен в предходното издание. Тази година писателят и преводач Ангел Игов, срещнал се с варненската публика през 2018 г., посочи своя колега писател и журналист Димана Трънкова. Романите на Игов и Трънкова – „Кротките” и „Празната пещера” – се нареждат сред номинациите за раздел „Белетристика“ на Национална литературна награда „Елиас Канети“ 2017.

  Очакваме ви на срещите с Димана Трънкова в Нощта с разговор на тема „Журналистиката умря, да живее журналистиката“ от 19 часа тази вечер в „Съвременно пространство“ | contemporary space на ул. „Марко Балабанов“ №23 и на четенето в НОЩ на Литературата Варна 2019 на 15 май от 18 до 22 ч. в книжарница „Параграф 22“ на ул. „Шипка №24. Участията ѝ във Варна ще домакинства и партнира главният редактор на Радио Варна – Веселина Божинова.

  Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във Vagabond, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическо наследство на страната като: „На изток от Константинопол“, „A Guide to Thracian Bulgaria“ и „A Guide to Roman Bulgaria“. „Празната пещера” е вторият ѝ роман. Издателство Éditions Intervalles публикува на френски „Усмивката на Кучето“ в превод на Мари Врина–Николов.

  Организатори на Нощ на литературата за Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства, Френски институт Варна и Почетното консулство на Италия във Варна. Организатори за България са посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз EUNIC в партньорство с Фондация „Детски книги“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *