• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 80%
  Вятър: 3m/s NNE
  Привлякоха обвиняем 6 години и половина след убийство в село Божурово
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  съд

  Варненският апелативен съд потвърди мярката „задържане под стража“, наложена от Окръжния съд в Добрич в началото на май тази година на Биляй М., разследван за убийство, извършено през 2012 г. в село Божурово. 30-годишният мъж от Добрич е привлечен като обвиняем за това, че на 3 ноември 2012 г. умишлено е убил жител на селото.

  Убийството било извършено през нощта в дома на жертвата след употреба на алкохол и възникнал скандал между двамата. Убитият бил открит на сутринта в леглото си. Лежал безжизнен по очи, а по главата му, по леглото и стените се виждали петна от кръв. Съдебномедицинска експертиза установила множество наранявания по главата и тялото му, причинени от удари. По делото има данни, че часове след убийството, обвиняемият отпътувал за Германия под чужда самоличност.

  Досъдебното производство е започнало срещу неизвестен извършител. Няколко пъти е било спирано поради липса на категорични доказателства. След последното му възстановяване и събирането на нови свидетелски показания, Биляй е бил привлечен задочно като обвиняем за извършеното престъпление и обявен за издирване с Европейска заповед за арест. Бил е установен е на територията на Германия и екстрадиран в България.

  Съставът на Варненския апелативен съд днес сподели всички основания, с които първата съдебна инстанция е определила най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо обвиняемия. В материалите по делото има свидетелски показания и други материали, които водят и този съд до обосновано предположение, че Биляй е съпричастен към повдигнатото му обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

  Предвид данните, че младият мъж вече се е укривал, бил е привлечен задочно като обвиняем, бил е издирван с ЕЗА и е използвал чужди документи за самоличност, и апелативният съд споделя основанията на ОС – Добрич, че е реална опасността при по-лека мярка за неотклонение Биляй да се укрие или да се опита да въздейства върху свидетели.

  Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Биляй М., разследван за убийство, извършено през 2012г. в село Божурово не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *