Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Алпинистът Атанас Скатов е изкачил третия по височина връх на планетата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Атанас Скатов

“На върха съм”. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове на 15.05 (04.43 българско време). След 15-часов преход алпинистът успя да стъпи на вр. Канчендзьонга – третия по височина връх на планетата (8586м.) или по-скоро няколко метра под него. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха.

Вр. Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “ Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.

След кратка почивка и възстановяване ,в средата на месец юни ,следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум , Пакистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *