Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Превозвачите победиха: Тол системата отива на поправителен
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: mostykatowice.pl
Снимка: mostykatowice.pl

Тол системата отива на поправителен. Вместо да стартира от 16 август, каквито бяха досегашните намерения, заплащането на пропътувано разстояние за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона ще започне да се тества от тази дата. Това стана ясно след среща на превозвачи и премиера Бойко Борисов, предаде offnews.bg.

До сбирката се стигна след като фирмите от сектора заплашиха да започнат стачни действия. Заплахата в предизборната ситуация подейства мигновено. „Всички сме наясно, че има необходимост от тол системата като най-справедливия начин за плащане за ползване на пътищата. На база на разговорите решихме още от утре да започнем разговори с МРРБ, но от 16-и август се започват реални тестове на системата“, съобщи след срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

От организацията ще предоставят свои превозни средства, за да бъдат монтирани специални тестови устройства. „От 16 август до 16 ноември системата ще бъде тествана симулативно. След това ще бъде изготвено предложение за таксуване на преминаването на автомобилите, което ще бъде предложено на фирмите-превозвачи”, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя уточни, че преминаването по републиканските пътища по време на този период няма да се заплаща. От 16 ноември до 16 януари пък стартират тестове на системата в реално време. На срещата стана ясно и че ведомството на Аврамова ще коригира разчетите си за пътните такси. Новите предложения се очакват в края на месеца на консултативен съвет в МРРБ.

„Окончателният размер на таксите ще бъде определен, след като бъде измерен реалният трафик на тирове над 3,5 тона след 3 месеца тестов период”, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя подчерта, че в бъдещите разговори ще се коментира всеки един път и че ще бъде представена карта на пътищата с нулева ставка, които да са с обща дължина от 10 800 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *