• Varna
    2°
    слаб ръмеж
    Влажност: 86%
    Вятър: 11m/s N
    540 кг агнешко месо унищожено около Великден и Гергьовден
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

    640-420-agneshko-meso

    Над 2100 кг храни от животински произход са спрени от реализация и насочени за унищожаване от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на проверките за Великден и Гергьовден. Става въпрос за говеждо месо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка, 5 л. краве мляко, 510 кокоши яйца. Изтеглени и насочени за унищожаване са и близо 37 кг храни от неживотински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните.

    За по-малко от месец инспекторите от БАБХ са извършили 4362 извънредни тематични проверки. В резултат са съставени 57 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 60 предписания.

    За първи път тази година инспекторите следяха и за наличието на здравна маркировка на трупното месо в различни цветове за страната на произход – син за месото от дребни преживни животни (ДПЖ) с произход България и червен за месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход).

    Най-честите несъответствия са свързани с предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без документи за произход и некоректно етикетирани съгласно действащото законодателство. Констатирани са нарушения и за извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните, неспазване на Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти – продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти, несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци – предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения.

    По време на проверките са установени пропуски във водените записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за управление безопасността на храните), липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност, неспазване на изискванията за температура при съхранение, за сграден фонд и оборудване и за лоши хигиенни условия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *