Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Заек” на Джеф Кунс би рекорда за най-скъпа творба от жив автор
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

zaek

Скулптурата от 1986 г. “Заек” на американският популярен творец Джеф Кунс бе продадена на търг в Ню Йорк за 91.1 млн. долара, с което постави рекорд и се превърна в най-скъпата творба от жив автор, предаде “Ройтерс”, цитирана от “Дневник”.

Закачливата фигура от неръждаема стомана, висока 104 см, е сочена за една от най-значимите творби в изкуството на XX век. Тя бе продадена за повече от 20 млн. долара над предварителната й оценка. Самоличността на купувачите не е разкрита. Лъскавият огромен заек без лице, който е захапал морков, е вторият в серия от три, създадени от Кунс през 1986 г.

От аукционна къща “Кристис” обявиха, че това превръща Кунс в най-скъпия жив творец, задминавайки рекорда, поставен миналия ноември от британския художник Дейвид Хокни с неговата творба от 1972 г. “Портрет на артист (басейн с две фигури)”, която тогава бе продадена за 90.3 млн. долара. Хокни всъщност за кратко отнема челното място на Кунс, който преди това държи рекорда от 2013 г. с негова фигура “Балонено куче”, продадена за над 58 млн. долара.

Ден преди търга в Ню Йорк бе поставен и друг рекорд. Една от картините от известна серия на Клод Моне, която все още е предимно в частни колекции, бе продадена в “Сотбис” в Ню Йорк за 110.7 млн. долара, което постави пък рекорд за творба на импресионист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *