Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Четирима финалисти идват за връчването на наградата “Димитър Димов”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Европейска литературна награда Димитър Димов - финалисти 2019

Четирима от петимата автори, финалисти в първото издание на конкурса за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“, ще присъстват лично на церемонията по връчването й във Варна. В града ще пристигнат българинът Добромир Байчев („Глиненият цар“, изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), руснакът Дмитрий Глуховски („Текст“, изд. „Сиела“), французинът Жером Ферари („Проповед за падането на Рим“, изд. „Факел Експрес“) и литовецът Саулюс Шалтянис („Дневникът на еврейската принцеса“, изд. „Наука и изкуство“). Няма да присъства британката Тайе Селаси („Отивам си е възвратен глагол“, изд. „Жанет 45“).

Събитието ще се състои на 29 май от 18:30 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, а негов водещ ще бъде известният телевизионен журналист Бойко Василев. За музикалното оформление ще се погрижи единственият по рода си в България класически камерен оркестър „Анима“, чийто членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения. По време на церемонията ще бъде обявено и анонимното към момента петчленно жури на наградата.

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна по повод 110 години от рождението на Димов. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена статуетка.

С церемонията по връчването на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ се открива и третото издание на фестивала ВарнаЛит. Като официални гости и на фестивала, по време на визитата си в морската столица Добромир Байчев, Саулюс Шалтянис, Жером Ферари и Дмитрий Глуховски ще се срещнат с ученици в различни варненски училища, за да разкажат повече за писането, литературата и любовта към четенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *