• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 52%
  Вятър: 6m/s NE
  Съветът на Европа възстановява членството на Русия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съвет на Европа

  Външните министри на страните членки на Съвета на Европа приеха съвместна декларация, която ще позволи на Русия да се завърне в основната институция за правата на човека на Стария континент след спора, свързан с окупацията на Крим от Москва през 2014 г., съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от news.bg.

  Външните министри от 47-те страни членки на Съвета на Европа гласуваха с преобладаващо мнозинство в подкрепа на компромис, прокаран от Франция и Германия по време на срещата във финландската столица Хелзинки.

  “Всички страни членки трябва да имат право да участват на равна основа” в организацията, се изтъква в съвместната декларация, като се добавя, че нейните членове “ще приветстват делегациите на всички страни членки да могат да участват” в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през юни. Украинският външен министър Павло Климкин отмени присъствието си на срещата в Хелзинки в последния момент, очаквайки положителния вот за Русия.

  Москва приветства съвместната декларация и заяви, че не е имала желание да напуска Съвета на Европа. “Прекратяването на санкциите ще започне процеса на “нормализиране” на всичко, което Русия е сторила”, написа Климкин в публикация във “Фейсбук”.

  Делегацията на Русия в Съвета на Европа беше санкционирана заради окупацията на Крим. Една от мерките включваше отнемане на правото на глас на руските представители, което от своя страна ги накара да бойкотират пленарните сесии на Съвета на Европа, докато Москва спря финансовите си вноски в институцията. Русия може да бъде отстранена от органа през следващия месец за това, че не плаща членския си внос.

  В Хелзинки руският външен министър Сергей Лавров заяви, че декларацията на министрите “посочва пътя към уреждането на настоящата криза”. “Сега топката е в полето на ПАСЕ”, коментира той, допълвайки: “Ние не отказваме да изпълняваме нито едно задължение, включително финансови.”

  Литовският външен министър Линас Линкевичус обаче написа в “Туитър”, че Русия продължавала агресията си срещу Украйна и че европейските ценности означават много малко, ако не бъдат защитени. “Анексирането на Крим през 2014 г. беше незаконно”, подчерта финландският външен министър Тимо Соини, като допълни: “И това не може да бъде забравено.”

  Срещата в Хелзинки отбеляза 70-годишнината на Съвета на Европа, който е основан през 1949 г. от Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция като институция, следяща за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg