Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Тайван узакони гей браковете
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

60602444_327447924550939_8786647156468482048_n

Това е първата азиатска страна, която предприема тази стъпка

Тайван узакони гей браковете, превръщайки се в първата азиатска страна, която предприема тази стъпка. През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.

Стотици поддръжници на еднополовите бракове се събраха под проливния дъжд около сградата на парламента в тайванската столица Тайпе, докато депутатите обсъждаха три различни законопроекта. В крайна сметка народните представители приеха най-либералния. Той дава на гей двойките всички права, свързани с данъчно облагане, застраховане и попечителство над деца.

След гласуването президентът на Тайван Цай Инуън написа в Туитър: „Направихме голяма крачка към истинска равнопоставеност, направихме Тайван по-добра държава.“ Първото по рода си в Азия законодателство влиза в сила на 24 май.

През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.

Общественото движение, насочено към приемането на връзките между гейове и лесбийки в Тайван започна през 90-те години, когато лидерите на управляващата в момента

Демократична прогресивна партия подкрепиха каузата, за да помогнат на страната да се отличи като самоуправляваща се демокрация с жизнено гражданско общество.

Въпреки че на острова има многобройна гей общност, а годишният й парад е най-големият в Азия, тайванското общество е разделено по въпроса за правата на еднополовите двойки.

На спорен референдум през ноември миналата година 67 процента гласуваха против гей браковете.

В резултат властите решиха, че няма да променят съществуващото определение за брак в гражданското законодателство, а ще създадат специален закон за еднополовите бракове.

Еднополовите двойки имат право на брак в около 25 от близо 200-те държави по света. Южна Африка е единствената страна в Африка, например, която е разрешила законните съюзи меджу гейове и лесбийки, а в над 70 държави хомосексуланите прояви продължават да са криминализирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *