Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Първите три дни от болничния да не се плащат, предлага бизнесът
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

грип, болен

Празничните дни увеличават болничните листове с една трета, сочат изчисленията на работодателите. В тази връзка от бизнеса излязоха с отново с предложение първите три дни от болничния да бъдат нулеви и да не се плащат нито от бизнеса, нито от държавата.

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя.

От бизнеса напомнят, че има държави, в които се прилага практиката за нулеви до 3 дни при болест. Такива са правилата в 13 държави от 28-те в Европейския съюз (ЕС) – Холандия, Австрия, Гърция, Швеция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Чехия, Малта, Кипър, Естония и Латвия.

Синдикатите обаче са твърдо против идеята за нулеви дни от болничния. Според профсъюзите ангажимент на работодателите е да упражняват контрол, когато има съмнения за злоупотреби с болнични листове. Оказва се, че болничните за почивка са обществена тайна, но трудно се доказват.

Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни – над 550 млн. лв., но при тях няма данни за злоупотреба.

1 коментар

  1. жалкизеленичовечета

    Ако може и първата седмица от месеца да работим безплатно, направо ще е супер! Ще вдигнем икономиката до невиждани нива, а всички работодатели ще могат да си купят нови и по-луксозни автомобили!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *